Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Leverns avgiftning,

fas 1 & 2

2018-10-10

Obalans i levern kan verkligen ställa till det i kroppen, det är något jag har personlig erfarenhet av och som jag ofta känner av vid reiki behandlingar.

Leverns har ganska många funktioner i kroppen, ofta tänker vi bara på levern som kroppens reningsverk, men Levern är ett organ som är precis lika smart som alla andra organ i kroppen, och det kan vara bra att förstå den lite bättre. För mig är Levern Örtmedicinens hjärta, det är ett centrum för mina kunskaper och alla röda trådar i örtmedicinen leder till levern, sen finns det säkert dem som tycker annat.

Leverns funktioner i kroppen är bland andra:

  • reglera blodsocker
  • filtrera blod från tarmkanalen
  • avgiftning från endo- och exotoxiner
  • producera hormoner 
  • producera gallsyra 
  • lagra järn, koppar och koppar joner
  • producera aminosyror 
  • lagra vissa vitaminer
  • mm.

(Endotoxiner är avfallet kroppen producerar sjäv, till exempel överskott av hormoner mm, exotoxiner är det vi får i oss via mat och miljö.)

Leverns avgiftning är indelat i 2 faser, fas1 och fas 2. 

Under fas 1 finfördelas toxinerna och och bryts ned så att de kan bindas  upp med molekyler som hämmar deras aktivitetsnivå och som möjliggör att de kan lämna kroppen, i detta tillstånd är toxinerna giftigare än de var innan (vissa ämnen blir inte giftiga förrän de har gått igenom denna process), vid fas 2 som är att göra dem fett- eller vattenlösliga så de kan lämna kroppen med urin och galla, fettlösligt binds upp till galla och lämnar kroppen via tarmen  och vattenlösligt går ut via urinen.

Redan nu börjar du inse att men här mekanismen ligger bakom många sjukdomar! Gallproblem bland annat, hormonella cancerformer och, andra hormonella obalanser. Jag har fått för mig att vi kvinnor är lite känsligare och att detta syns ganska snabbt hos oss genom menstruella störningar och PMS.

Har man för snabb fas 1 kommer fas 2 inte att hinna med och då blir de finfördelade toxinerna ännu giftigare  och kroppen kan inte ta hand om avfallet, då måste kroppen lagra detta istället, ett bra exempel är Alkohol, nikotin och läkemedel, de stressar  fas 1 och på sikt blir man mer eller mindre förgiftade.

 Är fas 2 nedsatt uppstår samma symptom som vid fas 1, men man blir förgiftad av att gifterna inte kan lämna kroppen helt enkelt. Man blir förgiftad vid båda obalanserna men av olika skäl.

Vad händer när kroppen får förmycket toxiner? Jo, kroppen sänker Ph värdet och du blir försurad, obalansen sprider sig till tarmen, man drabbas av candidaöverkott etc. kroppen börjar lagra upp toxiner och det gör kroppen  i fett, och då förstår man att denna obalans i levern ligger bakom en lång rad av andra obalanser  i kroppen.

Här kan mycket gå fel!  Ökar man sin förståelse för levern kan man hjälpa sig själv ganska mycket.

Det som är det  är kluriga med Levern är att den saknar smärtceller så vi får inte ont i levern när den är i obalans, och det är inte heller säkert att det syns på några prover heller förrän det har gått väldigt långt eller kanske till och med utvecklat sjukdomar av olika slag.

Vi hjälper levern bäst genom att försöka leva så "giftfritt" som möjligt. 

Det finns många leverskyddande örter men bara för att de är skyddande innebär det inte att de påverkar balansen mellan fas 1 och fas 2.

Sen finns det Örter som både minskar och ökar de olika faserna.

Använder man tillexempel nikotin eller äter läkemedel så är gurkmeja bra, den minskar fas 1 och ökar fas 2. 

Jag personligen upplevde obalans  när jag slutade med nikotin, denna leverobalans blir normal när man har denna ovana och det blir lite kaos i systemet när kroppen sen skall försöka återställa balansen efter att man slutat, därav abstinens och vissa mår ju så dåligt att man kanske börjar röka eller snusa igen. 

Ofta känner jag vid reikibehandlingar att levern tar mycket energi fast personen i övrigt är frisk, och då är det obalans, typiskt för rökare, snusare eller läkemedelsanvändning, det kan till och med vara så att man får i sig en ört som ökar nån fas genom kosttillskott.  Oavsett anledning mår levern gott av lite extra energi. 

Om man tittar närmare på leverns placering i kroppen så  kan det skapa obehag både i rygg och  bröstkorg. Gallproblem ger ofta värk i skuldror och rygg.

 

Leverörter

Ökar fas 1

Boldo, Eucalyptus, Guggul, Johannesört, Kronärtskocka, Pomerans, Schizandra, Ashwasganda

Minskar fas 1

Cayenne, Citruskärneextrakt, Gurkmeja och Nejlika

Ökar fas 2

Blåbär, Gurkmeja, Pomerans

Leverrensande

(Påverkar ej balansen mellan fas 1 och 2 nämvärt) Kruskräppa, Mahonia, Mariatistel, Maskros, Rosmarin, Ängssyra

Leverskyddande

Bupleurum, kronsärtskocka, Picorrhiza, reishi, schizandra, Silymarin.

 

Äter man tillskott kan det vara bra att se över dem lite.

 

//Med Kärlek

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)