Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Kamomill

2018-07-12

Semestern börjar lida mot sitt slut och jag har haft underbart väder att njuta av, jag har varit ganska fokuserad på återhämtning och givetvis använt mig av mina kunskaper för det. Jag gillar enkla och bra örter som man kan använda mycket av och kamomillen är en sådan, den är extremt allsidig.  Sen är den god också.  Jag har druckit kannvis men Iste av kamomill dessa veckor.

Jag brukade plocka Kamomill i hagen när jag hade häst, när hästarna stod på bete åt dem runt Kamomillen och Johannesörten, det stod som öar i hagen och v ar lätt aatt hitta. Hästarna äter det inte Pga att det är lugnande och dem håller flyktreflexen i trimm när de är ute hela dygnet. Dem är väl medvetna om den lugnande effekten.

 

 

 

Utdrag från örtguiden  som har mycket bra informtion.www.ortguiden.se

Kamomill är en av våra allra äldsta läkeväxter och en av de mest använda i Europa. Det är den prästkrageliknande blomman som används och kamomill växer vild i Sverige ofta på åkrar och vägkanter. Den kan lätt förväxlas med baldersbrå, ett vanligt ogräs, men kamomill har en karaktäristisk aromatisk doft som baldersbrå saknar.

 

Kamomill innehåller flera medicinskt verkande ämnen och eteriska oljor där bland annat chamazulen som innehåller ett blått färgämne ingår.

Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes och har följande egenskaper:

 

  • Inflammationshämmande
  • Bakteriedödande
  • Kramplösande verkan på glatt muskulatur (mage, tarm, livmoder)
  • Lätt lugnande och rogivande verkan
  • Svettdrivande

 

De torkade eller färska blommorna används till te (1 tsk torkad ört till en stor kopp te) eller så gör man ett kraftigare avkok på dem för utvärtes användning.

 

Teet är bra vid irritation i mage och tarm och magkatarr samt vid koliksmärtor. Vid mensvärk kan man också dricka ett par koppar te för att lindra krampen.

Vid ögoninflammation kan du badda ögonen med kamomillte.

Har du svårt att slappna av på kvällen kan du dricka kamomillte. Den kan också lindra vid spänningshuvudvärk och lindrig migrän.

 

Kamomillte kan drickas vid förkylning och verkar kunna både förebygga och lindra förkylningssymtom. Man kan även andas in (något avsvalnad) ånga från ett starkare kamomillte i en kastrull. Detta kan lindra vid hosta och bihåleproblem. Täck huvudet med en handduk och luta dig över kastrullen.

 

Utvärtes är kamomill bra vid eksem, hudirritationer och sår.

 

Den eteriska oljan av kamomill kan användas i aromalampa får att slappna av och lättare kunna somna. Vid hudproblem kan man göra en salva där den eteriska oljan ingår.

 

Är man allergisk mot korgblommiga växter ska man inte använda kamomill.

 

Jag har ju gjort iste på kamomill och då har jag kokat en liter vatten och låtit det stå och dra några timmar eller över natten, det har bivit ganska starkt så man kan späda om man vill, sen har jag silat av och tillsatt 3 suketter och 1 msk pressad citron, rört om ordenligt och druckit med massvis med is. Gillar man honung kan man använda det med, eller vanligt socker.

Mums!

 

//med kärlek

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)