Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Bitterämnen & Malört

2019-06-22

Malört

 

I naturen använder växterna bitterämnen som ett skydd mot parasiter, dessa ämnen är också väldigt nyttiga för vår mage och tarm. Grönsaker var mer bittra förr, då man med tiden odlat bort bittra smaker för att anpassa oss till det vi tycker om.

Jag använder som regel mycket bittra örter då nästan alla behöver lite mer av det. Vi har någon Illusion om att matsmältningen börjar när vi svalt maten, men matsmältningen börjar faktiskt i näsan luktsinnet, sen smaksinnet, sen magen.

Har man diffusa magproblem och svag matsmältning så är risken väldigt stor att man får i sig för lite bitterämnen. Man kan lätt få för sig att man är överkänslig mot både laktos, gluten, kolhydrater mm, fast i själv verket så är det för att vi inte kan smälta det tillräckligt bra. Bitterämnen är även inflammationshämmande. Det har även visat sig vara lätt antidepressivt, vätskedrivande och cancerdödande.

De sista åren har media svämmat över med att hälsa börjar i magen men då i form av marknadsföring för probiotika men vi behöver mer än så och skall vi tro på allt reklamen berättar för oss så är ju Dulcolax den senaste grejjen, varför vänta på magen när den kan spruta liksom?! (what?)

Mycket av vår hormonproduktion finns även i tarmarna, och vikten av att hålla en god magbalans är större än vi tror och även vår kunskap av att inte falla offer för vårt smaksinne, så vi inte bara äter det vi tycker är gott.

De flesta rynkar lite på näsan när besk smak landa på tungan, men det är just den reaktionen vi behöver. Vi behöver lite mer beska smaker i kosten. Den smaken sätter igång massor av matsmältningsprocesser och ökar produktionen av magsafter, galla mm.

Vi behöver äta av alla smaker som vi har på tungan, på samma sätt som vi behöver äta av alla färger.

Det finns gott om bittra örter som går att plocka ute nu som Kamomill, rölleka, maskros, fänkål, kronärtskocka, kvanne, boldo, gråbo, malört mm.

Jag tänkte berätta lite om malört, då många är lite rädda för malörten, dels för att den visats sig vara lite giftig i för stora mängder, det kan vi tacka absinten för. Absinten innehåller Absinthin, ett ämne (absinthin som i sin tur innehåller thujon som påminner om det verksamma ämnet i cannabis) som finns i malört. Var inte rädd, var förståndig! Detta är en bra ört.

Men malörten är extremt användbar om man använder den på rätt sätt, förr i tiden så användes den vid menstruationsproblem, reumatism samt åkommor i lever och galla.

Jag har själv haft diffusa magproblem och blir lätt uppblåst och svullen och det känns som att maten inte sjunker undan, då har jag undvikit att äta mjöl och mjölk istället, i perioder har jag ätit mycket örter men kände att det var dags att plocka fram malörten.

Utöver magproblem så har jag torr hud, och rosacea, nagelbanden spricker och jag använder mycket karbamid krämer men det lindrar bara korta stunder.

Jag började dricka malörts te, 2 koppar om dagen, magen sjönk ihop dag 1 och den uppblåsta känslan och obehaget försvann, underbart jag var nöjd. Jag fick lite detox utslag och kände verkligen hur bra det verkade men sen på dag 3 hände något oväntat. Jag vaknade upp och hade fet hud, jag var alldeles glansig i ansiktet och huden var mjuk. Det var då jag insåg att att det är inte bara magen som behöver dessa bitterämnen. Detox utslagen började torka ut, och till och med mina trasiga nagelband började se fina ut… Huden över hela kroppen har liksom en helt annan lyster.

Det är inte bra att äta malört under för långa perioder, däremot så kan man äta det i kurer eller vidbehov, har man haft mycket magproblem mm så kan man börja med en te kur på 4 veckor och sedan göra uppehåll och endast ta vid behov, eller så kan man öka dosen malört och ta det en kortare period, det finns gott om kurer och doseringar när man googlar så det är bra om man väljer någon som man tycker passar en själv.

Jag tar ca 1 tesked malört om dagen, jag kokar på morgonen och använder denna tesked malört 2 ggr, man kan använda 1 tsk åt gången men för mig räcker det och jag tycker allmänt att man skall börja med mindre doser för att förhindra häftiga reaktioner.

Till malörtsläktet tillhör även gråbo och dragon, gråbo är en lite mildare variant och är också väldigt lättillgängligt då det växer överallt.

Jag fick upp ögonen för gråbo när jag upptäckte att min häst gärna åt det när magen blev bullrig och när de vill hålla nere parasitmängden.

Jag avmaskade även min häst med örter och använde en liten mängd malört i blandningen i kombination med att jag höjde immunförsvaret med echinacea.

Sen plockade jag lite gråbo som jag torkade och blandade ner lite i hans foder för att hålla nere parasitmängden under sommarbetes perioden. Bitterämnen är även ett bra insektsskydd under uteperioden inte bara i sprayform utan i foderform också, det kanske inte löser insektproblemet helt men det underlättar.

Så ut och plocka bitterörter det är sommar!

 

//med kärlek

Antal kommentarer: 2

2022-08-06 14:10:05

Hej, jag läste din blogg om Malört då jag köpt örtdroppar med malört och nejlika. Har du prövat maskrosrots te för Roscea. ?Vänligen Sanna

2022-08-06 14:11:16 - Sanna, sannalivsdans@gmail .com

Här är min epost!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)