Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Andning är energi!

2021-02-18

#Breathe

 

Jag hoppade på en andningsutbildning i november, och då tänker du förstås behöver man en utbildning i det? Det kan väl alla!

(Och jag som terapeut tänker, aha du kan inte gå på yoga för du är dålig på det, du kan inte meditera för du kan inte koncentrera dig, du kan absolut inte säga att du inte kan andas, för det kan alla! Jag har  verktyget som alla kan och det har du med!)

Absolut! Alla kan det men det är inte säkert att man andas rätt och speciellt inte under stress och prestation… Det finns en mängd olika tekniker som man kan testa, sen skall man hitta den andningen som passar en själv. det finns en hel del medvetehet att väcka liv i kring våran andning.

Som en lite försmak av så tänker jag slänga ut lite övningar så att man kan testa sig fram lite för jag tycker det är viktigt att inte tro på allt som sägs utan att verkligen känna efter och smaka på upplevelser och situationer.

Och som ett första steg i Andningsträningen vill jag bara säga Stäng munnen och andas genom näsan!

Andas ner i magen förbi diafragman, känn efter hur du expanderar, är det bara magen, är det bara bröstkorgen, expanderar du i sidled, i ryggen?

Jag brukar dela upp andningen i tre delar, först magen, fyll magen tills bröstkorgen börjar resa sig, fyll bröstkorgen och sen expandera dvs. Mage, bröst & expandera. Du kan massera diafragman med händerna nedanför revbenskammarna för att aktivera diafragman lite.

Börja med små steg, hitta en rytm där du kan slappna av, den är olika för oss alla.

Andas in på 2-4 sekunder, andas ut på 4-7 sekunder. Försök att hitta en rytm där du är så avspänd som möjligt. Försöker man förlänga andetagen för fort blir man lätt yr, ett steg i taget. Försök att avsätta 15 minuter om dagen. reflektera över hur du mår innan och efter.

Poängen med övningen är att förlänga din utandning, utandningen är precis lika viktig som inandningen och här gäller att skapa balans mellan syre och koldioxid.

För att du skall kunna ta upp syret du precis andades in behöver du koldioxid, den bidrar utandningen med, går utandningen för fort, då hinner du inte tillverka så mycket koldioxid så att du tar upp tillräckligt med syre, du får en passiv hyperventilering. Därav en förlängd utandning, för att motverka negativa effekter i kroppen.

#syrerik

Koldioxid reglerar inte bara din syrehalt utan ditt ph värde och den aktiverar även det parasympatiska nervsystemet, dvs avspänning i kroppen. Har du någonsin fått andas i en påse på akuten?! Då höjer man koldioxiden i blodet och tvingar kroppen att lugna ner sig, hjälper både vid hög puls och ångest.

Alla vet att om vi inte får syre så dör vi, vi kvävs, men egentligen så dör vi av energibrist.

Utan syret kan vi inte producera energi i våra celler eller vår kropp.

Och för att våra energinivåer skall vara bra behöver vi lära oss att andas utifrån vårt energibehov.

Precis som med mycket annat i livet så handlar andning om balans, vi behöver även balans mellan aktivitet och vila.

Andningen är väldigt viktig för våra energiflöden och vårt nervsystem. Med en försämrad andning stagnerar även våra energiflöden, vi får lättare energiblockeringar och tråkiga känslor hänger kvar och gnager. Testa att andas dig igenom svåra känslor.

Nästa övning är en Wim Hof övning:

30 snabba andetag, in genom näsan och ut genom munnen, håll andan så länge du orkar emellan, ta gärna tiden så ser du att du orkar hålla längre och längre för varje gång. Upprepa 4 gånger. Denna övning aktiverar det sympatiska nervsystemet men ger en avspänning efteråt.

Denna övning ger energi och aptit om du känner dig mentalt dimmig eller trött.

Prova att Humma, att humma är lugnande, denna övning fastnade jag själv för och jag hummar varje dag, jag känner att det händer något i mina energier när jag hummar och tredje ögat och halschakrat blir väldigt aktiverat, färgerna klarnar.

Jag gillar att humma i dova toner, då vibrerar det väldigt mycket i halsen de ljusa tonerna rör sig upp mot pannan…. Testa dig fram och känn efter vilken ton du mår bäst av. Att humma är också ett utmärkt sätt att förlänga sin utandning, Humma på utandning så blir den automatiskt längre.

När du hummar ökar du även produktionen av kvävemonoxid i näshålan med hela 15 ggr, kvävemonoxid bildas i näshålan och är antibakteriellt, antiviralt och ett naturligt antisvampmedel, därav vikten av näsandning, när vi andas in behöver luften blandas med kvävemonoxid innan luften går ner i lungorna, annars kan vi bli infektionskänsliga.

Och i dessa covid 19 tider är det en kanon ide att börja humma (och stäng munnen).

Boxandning, något som också är viktigt är att göra små pauser mellan andetagen, det kan man träna upp med boxandning. Då andas man in på 4 sek, paus 4 sek andas ut 4 sek, paus 4 sek, dvs. 4-4-4-4.

Detta kan vara ganska jobbigt i början om man inte är van, börja då med 4-2-4-2 och utöka sakta.

Andningen är intimt kopplad till våra Element så inandning-Luft, paus-eld, utandning-vatten, paus-jord. Så jag får till mig att pauserna är viktiga. För att aktivera elementen i våra energier. Eter är förknippad med alla element.

 

Testa dig fram  och känn efter!

//med kärlek

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2021-10-23 10:15:10 - Thommy, ttulle@hotmail.com

Coolt, har vetat om detta på något sätt, men nu ska jag verkligen tänka på hut jag andas :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)