Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Shinto

2018-04-13

Jag sitter och bygger på min Hemsida. Och hade gärna velat ha en flik om reikins ursprung och Shinto, som värmer mitt hjärta. Men det blir lite för mycket flikar då :-)

Reikin bygger på tusenårig historia, och även om den formen vi utövar i dag endast är 100 år, kan man känna den japanska kulturen.  

Shinto, eller på svenska ofta shintoism är en japansk inhemsk religion. 54 % av Japans befolkning praktiserar än idag shinto, men många japaner kombinerar detta med buddhismen. Man kan även känna av lite Tao och schamanism.

Namnet betyder "gudarnas väg" (japanskans to betyder väg och det är samma ord som kinesiskans Tao eller Dao i taoismen), och började användas först när buddhismen kom till Japan, dessförinnan hade den gamla religionen inget namn.

Shinto har ingen fastslagen trosbekännelse eller systematiserad teologi, som till exempel kristendomen. Istället kretsar mycket av religionen kring olika riter.

Bland de viktigaste riterna märks olika former av reningsritualer.

Orenhet och rening är viktiga begrepp, som har likheter med förhållningssätten inom hinduismen där rituell renhet är viktig.


Shinto kan betecknas som en form av Animism och kretsar i stor utsträckning kring kulten av naturandar, "Kami". Vördnaden för naturen är därför central.

"Kami" kan vara både naturandar, människosjälar, förfädersandar och mer konventionella gudar. Detta har gjort att det hävdats att shintoismen har åtta miljoner gudar, vilket bör ses som synonymt med ett oändligt antal. Kami finns dock inte oberoende av människan, det krävs någon dyrkan av ett ting för att dess Kami ska få liv. När människan dör blir hon också en Kami som kan leva vidare, om hennes familj dyrkar henne.

Någonting annat som är kännetecknande för shintoismen är en mycket stor respekt för naturen. Hela naturen är värd att dyrka och full av andar som kan vara snälla om man är snäll mot dem. Framförallt storslagna naturfenomen som berg och Vattenfall får stor dyrkan. Efterlivet är inte så centralt i Shintoismen som i många andra religioner, det handlar mer om att passa in i livet än att förbereda sig för döden.

I Japan finns det shinto tempel, "Jinja" , dessa tempel skall då utrymma "Kami" och det är en plats för bön.

 

"shinto shrine"

Jag har ju mina egna favoriter här i Sverige och jag kan verkligen relatera till "Kami" och Naturens andar.

//kärlek

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)