Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Hormonfällan!? 

 

2018-06-05

Eftersom jag har valt att vara uppriktig och berätta att jag opererat bort min livmoder så tänkte jag följa upp lite.

I veckan tog man upp unga kvinnors menstruationsproblem i Tv4 nyhetmorgon, och då förstår man vidden av hur många det är som lider i tysthet, men det satt även en klok gynekolog som gav goda råd och som hade svar på tal. Jag tycker överlag att det serveras alldeles för lite statistik och siffror på våra bekymmer och det är nog för vi ofta lider i tysthet eller så blir vi inte tagna på allvar.

Nu hade jag mer problem som sammanväxningar och ärrbildningar av kejsarsnitt som gjorde att det var en del smärta inblandad med så när steriliseringen kom på tal så blev hysterektomin mitt val.

Jag behöver ju inte sanitetsprodukter längre, jag har de sista åren använt menskopp, jag vill gärna slå ett slag för den produkten då det är miljövänligare alternativ men även för att man får ett begrepp om hur mycket vi blöder i mililiter!

Mängden sopor minskar drastiskt. Kvinnliga sanitetsprodukter är en riktig miljöbov och detta är ett mycket viktigt ämne, detta är en hel industri och vi måste ta miljöansvar! Kanske kan man ha som vision att dela ut menskoppar på ungdomsmottagningar i framtiden!? Det hade varit en kännbar insats för miljön! Har vi ens råd att gå miste om den chansen!

Det var först när jag började använda koppen som jag fick klara besked på hur mycket jag blödde, och då kunde jag även vara adekvat och tydlig när jag tog upp problemet med kvinnovården.

En menskopp är ungefär lika stor som en 30 ml medicinkopp. 

Jag har läst mig till att om man blöder mer än 80 ml på en hel mensturation så blöder man för mycket.

För att få ännu bättre kontroll kan man ladda ner en app, en P-tracker och anteckna i appen så du kommer i håg så får du även kontroll på dagarna i din m- cykel (jag använde en gratis version av P-tracker). Jag insåg snabbt att jag var uppe i nästan en 400-500 ml. Hade jag levt på medeltiden utan tillgång till järntabletter och dagens moderna kunskaper hade jag dött av anemi för länge sedan.

Vi kvinnor har blött i alla tider, det är bland det naturligaste som finns och just därför så blir det lätt en gråzon där det forskas för lite. Många sjukdomar börjar med hormonella problem, och då kan det för oss kvinnor vara ett av det första tecknen vi får på hormonell obalans, "Menstruationsrubbningar".  Och eftersom vi är kvinnor blir det lätt att vi bortförklaras som "det är naturligt",  även livmodercancer ökar stadigt. I veckan kom det ut nya rön om att vissa former av bröstcancer kan behandlas med hormoner och min tanke är ju att om det kan behandlas med hormoner så kanske det var det som var felet till en början.

För att kunna ta tag i ett problem måste vi först se problemen. Min uppmaning är att inte acceptera problemen och våga berätta och stå upp din livskvalite och framför allt stå upp för din framtida kvinnohälsa, tänk framåt och konsekvenser! När vi höjer rösten så kommer vi höja kunskapen. 

Här kan även reikin hjälpa till en hel del då chakrasystemet är sammankopplat med kroppens endokrina system, man kan läsa mer om det under fliken energikroppen.

Det finns även örter för menstruationsproblem.

Kamomill, rehmannia, silverax, gulrot, lomme, nässla, är vanliga örter vid rikliga blödningar, men sen har du  den hormonella aspekten och PMS.  Vid PMS är det Agnus castus (munkpeppar), hjärtstilla, mattlummer, Dong quai, sarsaparilla, järnört.

Sen är det många som är hjälpta av att använda blodstoppande örter, örter med garvämmnen som verkar sammandragande, Daggkåpa, Mjölon, Smultron, Nejlikrot, Johannesört, Björnbär,Tussilago, Blåbär, Lingon.

Jag vet att jag har kommit in på det tidigare, när det gäller hormonell balans är balansen mellan omega 3 och 6 viktig. 

Här är det bra att läsa på lite och då kan man göra en blandning som är anpassad till just dina problem.

 

//kram

Har du funderat över hur mycket  hygienartiklar som du slänger  varje månad på grund av din mens, tänk då ett 1år och sedan 1 liv av slängda klorblekta tamponger och dambindor!?

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)