Djur och Reiki

Reiki fungerar lika bra på djur som på människor, vi är trots allt inte så olika som vi tror, i alla fall inte i energi form.

Djur är mer mottagliga på det sättet att energierna går in snabbare och på kortare tid, djur har inga konstiga tankeföreställningar och är väldigt rena i sina energier.
Det som är viktigt är att men ger reiki på deras villkor, både hundar och katter kan vara lite envisa så det gäller att ha tålamod.

 Även våra djur har chakrasystem och kan precis som vi få obalans i dessa i samband med skador och traumatiska upplevelser. 

 

Hästar
Hästar är mycket mottagliga för reiki, eller rättare sagt för dem är det naturligt.
Som Hästägare vet du att din häst är mycket känslig för energierna i miljön, om ett djur eller människa utstrålar stress, rädsla, osäkerhet, eller ilska så uppfattar hästen det direkt, på samma sätt uppfattar den om du är en stabil individ. Det kan handla om personer och ibland även vissa platser som får hästen att reagera starkt.  Dessa djuren ger mycket healing med och det är läkande att ha ett hästintresse.

 

Från det att man börjar hantera en häst så går hästens liv ut på att tyda våra signaler och lyssna på det som inte sägs.

När det råder harmoni i relationen häst och människa och hästen förstår sin människa och får beröm så älskar hästar att prestera i "Samförstånd".
Reikin är ett utmärkt redskap för att stärka det bandet. Bara för att hästen inte talar innebär det inte att den kommunicerar, tvärtom. Människor som inte känner sig "hörda" eller blir nonchalerade mår inte väl, inte djur heller!

De gånger jag har presterat som bäst med min häst är när jag varit så fokuserad på uppgiften och lyckats stänga omvärlden ute.

Jag och hästen har skapat ett eget universum och ibland har jag till och med tänkt att hästen känner inte "skänkeln" han ser vad jag tänker.  Och har man ridit in en häst så vet man att detta är ovärderligt. 


Så fort jag haft mycket och tänka på har hästen gjort "ko-svängar" på volten och inte alls hittat formen, känns det igen?!
Uppe i sadeln känner man även ofta av obalanser hos hästen mycket enklare än från marken.

De allra flesta hästar gillar att få  Reiki, då energin är lugnande och varm, när hästen visar tecken på avslappning med att tugga slicka och gäspa så vet man att reikienergierna jobbar, de brukar reagera på ungefär samma sätt när hästen får massage.

Om en häst visar att den inte vill ha reiki ska man respektera det, dels av säkerhetsskäl, inget gott kommer ur att konflikta med hästar om man kan undvika det, vill dem inte bli rörda kan man distansbehandla dem.

 

Reiki healing för hästar med mentala och emotionella problem.
Om hästen lätt blir stressad i vissa situationer, som vid lastning, hovslagaren, eller inne i boxen, det kan vara allt från sadeltvång till tittighet. Det kan handla om att hästen har traumatiska minnen eller att hästen redan ha stresspåslag som gör att den hanterar vissa situationer sämre.

Då kan kan reiki vara till stor hjälp, då den löser upp mentala spänningar och verkar lugnande.

Ofta har hästar ett parti på kroppen som de är mer rädd om och blir mer stressad när man vidrör området, det har ett väldigt känsligt energifält och känner ofta flugorna innan de landar på kroppen, vilket även gör det lätt att tro att de påverkas mycket av en obalans i sina energier, inte bara i sin kropp utan även i miljön.

 

"Det har ju funnits gånger grannens postlåda abslolut inte gått att passera då postlådan egentligen är ett monster. "

Hästar är mycket sensitiva och kan lätt reagera på energier och känslor från deras omgivning, och känner av obalans omgående hos sina ryttare, ofta syns det på vad man presterar ihop, ridpasset blev inte så bra?! Ibland kan det till och med vara att det är ryttarens rygg som är problemet, och kanske är det ryttaren som behöver gå igenom sina energier.

Hästen kanske reagerar på dina problem, jag lärde mig när jag red in min häst att 90% av all problematik ligger hos mig,  gör hästen fel har jag skickat fel signaler, vad gjorde jag för fel????

Efter att ha växt upp med hästar och själv haft häst har jag lärt mig att hästar är "goda själar" och de strävar efter bra relationer, som sagt vi börjar själv träna dem i tidig ålder med att prestation ger belöning.

Den belöningen består ofta av beröring. Hästar älskar beröring. Många gånger när man tror att de står och putsar och lämnar gröna fläckar på varandra så är det faktiskt för att de rör vid varandra och visar känslor via beröring.

Om din häst har känslomässiga problem kanske den visar det genom att sura eller vända bort huvudet när du hanterar den inne i boxen, oftast visar de tydlig för sin ägare att det är något som inte är bra och vi hästägare är bra på att snappa upp signalerna.

Är din häst sur för att du inte varit stallet igår? Eller ännu värre var du på Semester?!(skämt åsido)

Reiki healing kan hjälpa hästen att lösa sina emotionella problem genom att den får lösgöra de energier som ligger kvar och stör.

 

Vilka fördelar har Reiki för din häst?

  • Skapa balans i relationen häst och ryttare
  • Påskyndar rehabilitering vid skada
  • Motverkar stress och ångest
  • Djupt avslappnande
  • Motverkar muskelspänningar
  • Mentalt lugnande
  • Stärker immunsystemet
  • Stimulerar nervsystemet
  • Hormonell balans

Alla dessa egenskaper är receptet på hälsa och en bra återhämtning.
Reiki är avstressande och ger djup avslappning för hästar precis som för människor, lindrar smärta, stimulerar nervsystemet och främjar blod- och energicirkulation i kroppen, och påskyndar därför läkning av såväl sårskador som hälta, sträckningar och muskelbristningar.

Reikin i sig  tillför inget nytt och läkerinte något, utan att det stimulerar hästens egna strategi för ett naturligt läkande genom den mentala och fysiska avslappningsom reikin ger, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för en bra utläkning.

Effekterna liknar dem man får vid till exempel massage och akupunktur.
En fördel med Reiki om hästen har ont är att man behöver inte röra hästen, om hästen inte klarar av beröring kan man även behandla med händerna en bit utanför kroppen, hästen får energin ändå. Vet man att hästen är jättestressad kan man till och med prova att skicka lite distanshealing innan då energierna är lite lugnande.

 

Hur går en reikibehandling till?
Eftersom hästar är olika som personligheter med olika förutsättningar, och miljöerna i olika stall kan variera därför anpassas behandlingen efter din häst och möjligheterna i miljön där den står.
Är det ett stökigt stall med mycket oväsen och spring är det bra om man kan välja en tidpunkt på dagen då det är lugnt i stallet.

Hästen kan stå uppbunden i stallgång eller i en spolspilta, om hästen är tillfreds i boxen är det möjligt att behandla hästen om den står lös i sin box, ju mer avslappnade förhållanden desto bättre. 

Hästen kan ta emot mer energi om den är så avslappnad som möjligt, det är därför viktigt att undvika allt som stressar hästen.
Sen jobbar man med händerna systematiskt från huvudet till bakänden på hästen och går normalt igenom hela kroppen.

Reiki ersätter inte veterinärvård, är hästen sjuk är det veterinär som skall tillkallas.

Det är du som hästägare som ansvarar för att din häst får den veterinärvård som den behöver, Reiki är en alternativ behandlingsmetod och ersätter ej veterinärvård. Däremot är den ett utmärkt komplement i samband med rehab eller annat tillfrisknande, så det går utmärkt emellan veterinärbesöken.

Avdragsgillt för dig som bedriver hästverksamhet.
För människor är Reiki avdragsgillt som friskvård. Om du har hästverksamhet i ditt företag får du göra avdrag enligt ”huvudregeln”, d.v.s. för nödvändiga utgifter för verksamheten (16 kap. 1 § IL).

Karenstid vid tävlingar.
Det man bör tänka på är att inte ge reikibehandling för nära en tävling då man ej vet hur hästen kommer reagera, energierna är lugnande och det kan ta ett tag innan det släpper och det är svårt att beräkna i tid. Några dagars vila är att rekommendera. Hur hästen reagerar är individuellt.  och precis som när man behandlar människor så måste reikin få ta tid och är ingen akut åtgärd för att höja prestation. 
Reikin står inte med i ridsportförbundets karenslista men man får försöka bedömma utifrån effekten och använda akupunktur och massage  som riktmärke.

Karenstider Svensk travsport