Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Missbruk och örter

2018-05-09

Eftersom jag kom in lite på neurohormoner i mitt förra inlägg tänkte jag fortsätta på det spåret ett tag till.  Vissa signalsubstanser är även hormoner som seretonin, dopamin och noradrenalin. Jag kommer att skriva mer om detta framöver. 

När man missbrukar t ex amfetamin så skjuter dopamin nivåerna i taket och därmed aven noradrenalin. Kroppens hormonsystem  fungerar via negativ återkoppling så när man inte får sina droger (som forcerar dopaminnivåerna) så blir dopamin nivåerna alldeles för låga, det är för att din kropp tror att den har för mycket dopamin när man använder droger och när du är drogfri försöker den balansera upp nivåerna.

Detta är en av anledningarna till den välkända abstinensen och till varför en missbrukare förblir en missbrukare.

 

Det finns bara en väg ut ur detta och det är den svåra vägen men man kan underlätta med örter och mat. 

För att kunna producera Dopamin krävs en aminosyra som heter Tyrosin( som även blir till sköldkörtelhormon), den går att köpa som kost tillskott, sen finns det även mat som som innehåller nämnvärda mängder:

Avokado

Baljväxter( särskilt soja- och limabönor)

Nötter (särskilt valnötter och jordnötter)

Frön ( särskilt pumpafrön)

mm.

Det är inte helt ovanligt att när dessa neurohormoner inte finns i tillräckliga mängder så drabbas man av hägftiga sötsug och jagar socker och kolydrater. Så en individ påväg från missbruk tjänar på att äta vegetariskt ett tag!

Det finns dem som fått upp ögonen för de Adaptogena örterna. 

Astragalus

Bupleurum

Damiana

Dong Quai

Gotu Kola

Fo Ti

Ginseng

Lakrits

Maca 

Rehmannia

Rosenrot

Ryskrot

Sarsaparilla

Schizandra

Aswagandha (whitania)

En Adaptogen ört avlastar kroppens alla balanssystem och gör då i sin tur att kroppen snabbare återhämtar sig från ohälsa och stress. 

Men just när det gäller missbruk så skulle jag vilja rekommendera Schizandra.

Schizandran påverkar dopaminnivåerna och eftersom att det är ett bär som kroppen upplever som näring finns ingen övre gräns heller för hur mycket man får ta. 

Det räcker med en tsk om dagen men känner man att man vill ha mer så går det bra att öka sin dos.

För att få en bättre effekt av Schizandra så kan man ta ginseng eller rosenrot till. Dessa örter hjälper varandra ungefär som panodil och tramadol vid stark smärta.

Däremot så måste man vara försiktig med dosen  av rosenrot och ginseng. 

Har man problem med Alkohol så brukar melatoninnivåerna drabbas, då är det viktigt att man lägger sig i tid och regelrar sin dygnsytm, timmarna innan 24 är viktigast det är då vi producerar melatonin.

Och vid Alkoholmissbruk kan man vara hjälp av en aminosyra som heter Glutamin.

 

Missbruk är nedbrytande och man kan inte lura signalämnen, det absolut bästa är att låta bli!

För en bra återhämtning behövs bra näring med vitaminer och mineraler, framförallt Selen, Zink, magnesium och järn samt D och B- vitaminer(B3,B6 och B12).

Det är kunskaperna vi har som ökar förutsättningarna för hur vi lyckas! 

//med Kärlek

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2023-11-16 12:59:51 - Melinda , melinda-kocsis@hotmail.com

Hej, inlägget är rätt gammalt, men jag vågar mig på några rader.
Jag har sökt på internet med lys och lykta efter liknande info. Jag skulle så gärna vilja hjälpa en av mina kära att kunna hantera sina motgångar utan att lätt ta till flykten in i något som "bedövar" det jobbiga. Personen har ADD, så dopamin balansen är ur spel så klart.
Jag skulle önska att det fanns naturlig hjälp i form av tillskott som stödjer och balanserar kroppen där den behövs.
Hälsningar
Linda
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)