Grunderna i Tarot

Tarot har många beståndsdelar och det tar väldigt lång tid att behärska fullt ut, om man någonsin gör det!?

Du kan tolka tarot på lite olika sätt, det är väldigt många som läser tarot intuitivt, men det finns en intelligent aspekt av korten som jobbats fram under ett halvt årtusende. Man kommer väldigt långt med att läsa korten intuitivt men om du kombinerar det med den intellektuella aspekten så kommer du mycket längre! Korten får en enorm kraft och du kan känna kortets innebörd och energi om du är beredd att göra grovjobbet med att studera korten som både är mödosamt och tidskrävande. Korten är multidimensionella och innehåller numerologi, astrologi, symbolik, esoterik, filosofi, mystik, historia, mytologi, alkemi, qabbalah och kanske även lite till.....

Just nu är det väldigt trendigt med orakelkort, dem är väldigt spännande och roliga att hålla på med, kortets betydelse står på kortet eller i medföljande bok och betydelsen är uppenbar och dem är alltid ”snälla”, för dessa lekar behövs ingen kurs, dessa lekar kan alla använda, det gör även jag när jag tycker att tarotkorten varit ”stränga”. Tarotkort och Orakelkort är inte samma sak, även om många orakelkort kan vara inspirerade av tarotens arketyper och sviter.

Här kommer jag att lägga upp information för nybörjaren som är sugen på att testa sig fram och lära sig kortens hemliga språk. Jag kommer även lägga upp en lista med litteratur som jag rekommenderar, tyvärr så är de bästa böckerna på engelska.

Jag halkade in på Tarot då jag ville lära mig mer om Qabbalah, det var min väg in i Tarot, med hjälp av Tarotkorten kan man navigera i Livets träd och det blir lättare att förstå. Det innebär att jag för egen del använder jag korten för självinsikt och min egen personliga utveckling. Och när jag lägger tarotkort i företaget är det kundens personliga utveckling som står i fokus.

Din resa behöver inte vara densamma som min men är precis lika viktig! All Tarot är individuell, din Tarot kommer inte vara som min tarot, och det är exakt så det skall vara. Jag använder mig främst av Rider Waite-Smiths Tarotlek i dagsläget och det är den leken jag rekommenderar om du är nybörjare (jag började med Thoth för 12 år sedan, det blev lite bakvänt, men jag tyckte thoth var lättare att läsa intuitivt).

Tarotleken

En Tarotlek innehåller 78 kort.

Den är indelad i stora och lilla arkanen.

Den stora arkanen består av 22 arketyper från 0-21, från Narren till Världen.

Lilla arkanen består av 56 kort, 40 kort numrerade 1-10 och 16 hovkort, 14 kort i dem 4 olika sviterna stavar, bägare, svärd och brickor.

De 4 olika sviterna stavar, bägare, svärd och brickor representerar elementen.

 • Stavar-Eld
 • Bägare-Vatten
 • Svärd-Luft
 • Brickor-Jord

Elementen representerar egenskaper och inriktningar i livet.

 • Eld-livskraft, vilja, passion, kreativitet, ambition, karriär.
 • Vatten-emotion, känslor, relationer, kärlek, intuition.
 • Luft-medvetande, kommunikation, samhälle, tanke, tal, skrift.
 • Jord-hälsa, kropp, pengar, hemmiljö, materiella värden, arbete.

Färgernas Symbolik.

Röd- makt, styrka, vitalitet, kraft, mod, ambition.

Blå- Självförtroende, karriärsmål, sanningssökare, kunskap.

Rosa- kärlek, romans, sensualitet, kvinnohälsa, flirtighet.

Lila- Spiritualitet, visdom, intuition, lugn

Orange- kraft, kreativitet, en efterlängtad förändring.

Svart- Kraft, motstånd mot ondska och negativitet. Beskydd.

Gul- glädje, lycka, vänskap, aktiv energi.

Vit- spiritualitet, rening, transformation, renhet.

Grön- Rikedom och välfärd, hälsa, välmående, arbete, karriär.

Grå- Lindra sorg och mörka tankar. Smärthantering.

(Färgsymboliken är hämtad rån Holistic Tarot av Benebell Wen)

 

Lilla Arkanen

Numerologi, nummer 1- 10

”vardagliga händelser i tiden”

Inom Tarot är inte nummer bara nummer, utan det är nästan som en ”skattningskala” från ide till manifestation. De jämna numren är mer stabila och de ojämna ostabila, numren representerar universums ständiga rörelse framåt.

 • 1-ide, potential
 • 2-energi, kraft
 • 3-förståelse, form
 • 4-stabilitet
 • 5-utmaningar/förändring
 • 6-seger
 • 7-valmöjligheter, frestelser
 • 8-logik, styrka, ödmjukhet
 • 9-tillfredställelse, förnöjsamhet
 • 10-överflöd

Hovkorten representerar mognadsprocesser och kan även representera personer i ditt liv.

Hov korten i sig representerar även element,

 • Kung-eld (maskulin)
 • Drottning-vatten (feminin)
 • Riddare-luft (maskulin)
 • Page-jord (feminin)

Det tillför en till dimension i tolkningen av hov korten, kung i bägare blir till exempel eld i vatten, då har kung i bägare både egenskaper av eld och av vatten.

(Det finns olika läror men jag har valt att använda mig av qabbalistisk indelning)

Hovkorten

Pager representerar barn och unga människor fram till ca 21 års ålder men kan också representera en omogen vuxen person, det kan också representera att man håller på att lära sig något nytt där man inte vet så mycket ännu. Pagerna är budbärarna på slottet och kan även representera besked och meddelanden om nya händelser i ditt liv.

Riddare representerar personer som är mellan ca 21-35 års ålder, riddarna är ofta lite mer ambitiösa och vet vad dem vill. Kan också agera budbärare. Dem kan även representera olika aspekter av situationer i livet. Om en äldre person dyker upp som en riddare vid en läggning så kan det till exempel representera emotionell omognad. Riddarna rör sig snabbt till häst, det är bara en riddare som står still och det är riddare i brickor.

Drottningarna representerar oftast mogna kvinnor, eller en feminin aspekt av en person eller en inställning till livet. Drottningarna är väldigt förstående, självmedvetna emotionellt utvecklade. Alla drottningar är intuitiva och känslosamma då dem tillhör vattenaspekten.

Kungarna är den mogna maskulina aspekten och inställning till livet, han representerar självkontroll och stabilitet, kan är kungen i kungariket och representerar ledarskap både inre och yttre.

Stora arkanen,

”Större händelser/skiften i ditt medvetande”

0 Narren: en ny början, naivitet, dårskap, blind tro, ”leep of faith”. Element: Luft.

1 Magiker: flöde, förmåga, talang, medvetande, ”as above so below”. Planet: Merkurius. Element: Jord och Luft.

2 Översteprästinnan: hemligheter, undermedvetande, omedveten, intuition, akasha. Planet: Månen. Element: vatten.

3 Kejsarinnan: skönhet, moderskap, kärlek, vägen till förståelse, fruktbarhet, näring Planet: Venus. Element: Jord.

4 Kejsaren: faderskap, lag och ordning, ledarskap, auktoritet. Stjärntecken: Vädur. Planet: Mars. Element: Eld.

5 Översteprästen:  tradition, religion, lärare, lärjungar. Stjärntecken: Oxe. Planet: Venus. Element: Jord.

6 De älskande: relationer,partnerskap, urval, val, etik och moral, beslutsfattande. Stjärntecken Tvilling. Planet: Merkurius. Element: Luft.

7 Vagnen: självbehärskning, målsättning, integration, anpassningsförmåga, uppdrag. Stjärntecken: Kräfta. Planet: Månen. Element: Vatten.

8 Styrka: emotionell kontroll, empati, modig, motståndskraftkontroll över rädsla, orädd. Stjärntecken: Lejon. Planet: solen. Element: Eld

9 Eremiten: visdom, mentorskap, återhämtning, tillbakadragenhet, isolering, inre vägledning, medialitet. Stjärntecken: Jungfru. Planet: Merkurius. Element: Jord.

10 Lyckans hjul: Möjligheter, chans till tur (eller otur), universums lagar, energiflöde, ödets lyckokast, vändpunkt. Planet: Jupiter. Element: Eld.

11 Rättvisan: rättslig ordning, laglighet, formaliteter, balans, jämvikt, karma. Stjärntecken: Våg. Planet: Venus. Element: Luft.

12 Den Hängde: Stagnation, upplysning, nya perspektiv, ”divine timing”, att sitta fast. Planet: Neptunus.. Element: vatten.

13 Döden: Transformation, förlust, förnyelse, lämna det gamla bakom sig. (betyder sällan den fysiska döden) Livets naturliga återfödelse baserad på död som årstider. Stjärntecken: Skorpionen. Planet: Mars. Element: vatten.

14 Måttfullhet: Balans, kombinationer av energi, vibration, måttlighet, alkemi. Stjärntecken: skytten. Planet: Jupiter. Element: Eld.

15 Djävulen: Kontroll, manipulation, missbruk, tvångstankar, medberoende, beroende, förvrängt perspektiv på livet. Stjärntecken: Stenbock. Planet: Saturnus. Element: Jord.

16 Tornet: Kaos, Hybris, katastrof, illusionerna rasar, destruktivitet, obehagliga sanningar, trauma, uppvaknande, ego, klimax, blixten slår ner, gamla trosföreställningar brinner upp. Planet: Mars. Element: Eld.

17 Stjärnan: återhämtning, healing, själavård, att ge emotionell näring till sig själv och andra, förnyelse, spirituell näring. Stjärntecken: Vattumannen. Planet: Saturnus och Uranus. Element: Luft

18 Månen: Reflektion, illusioner, lögner, svek, intuition, natt, nattarbete, urkraft, ursprung. Stjärntecken: Fiskarna. Planet: Neptunus och Jupiter. Element: Vatten.

19 Solen: Barndom, renhet, oskuld, glädje, majestätisk, ärorik, uppnående. Planet: Solen. Element: Eld.

20 Domedagen: Kosmisk rättvisa, uppvaknande, uppenbarelse, spirituell insikt, återfödelse, omdöme, det du lägger in är vad du får ut. Planet: Pluto. Element: Eld eller vatten.

21 Världen: uppfyllelse, fulländning, mästerverk, fullbordan, oneness, triumf över alla dina åtaganden. ”Det stora verket”. Planet: Saturnus. Element: Jord.

Nu har vi gått igenom den stora arkanen, och dem flesta upptäckte nog att jag smög in planeter och stjärntecken. Det är för att det är väldigt mycket astrologi i Tarot. När man precis börjar med tarot tycker jag att det är viktigt att man lär sig ett lager åt gången. Annars är risken att det blir för svårt, komplicerat och man tappar lätt lusten. Börja arbeta med ”nyckelorden”, numerologin och bildsymboliken först. Att titta på bilderna är viktigt. Meditera på bilderna. Eftersom jag har min grund i Reikin så känns korten nästan som kraftsymboler i händerna.

Att Tolka korten!

Man skulle kunna skriva en bok om varje kort om man hade velat och orkat. Men börja med det vi har gått igenom. Börja inte med upp och nervända kort, utan lär dig korten upprätt först (glöm inte, lager på lager). 

Det är dags att börja utforska kortets bildlogik, titta på bakgrunden, berg till exempel, representerar motgångar och prövningar, är det höga berg? många berg? låga berg? Är det vatten på bilden? är det vågor? stilla vatten? Vattnet representerar emotioner. Är det molningt på bilden? moln representerar ofta oro, framför allt mental oro.

Jag vet att jag själv reagerade på att i svärdsvitens hovkort så har man smugit i fjärilar i både kläder och på tronerna, jag gick länge och tänkte på varför fjärilarna var så framträdande i luft elementet, fjärilen är en symbol för transformation och framförallt ett långt puppstadium men det slog mig att all förändring måste börja i tanken och den mentala världen, det är där vi gör den första förändringen, som sedan leder till en större, tanken formar livet!

9 i Brickor är en fantastisk bild med en kvinna i vacker möstrad klänning och en fågel i handen och på marken var det kludd, jag tittade inte så noga och tänkte att det var en sten, men när jag tittade närmare så såg jag att det var en snigel, att bygga upp bra saker tar tid, 9 i brickor handlar mycket om kvinnlig självständighet, välfärd och rikedom.

Analysera korten in i minsta detalj! Hur sitter kläderna? vad är det för mönster? åt vilket håll är personen vänd? tittar hon/han upp eller ner?

Något som också är viktigt att tänka på är omgivande kort. Både turordningsvis i den numrerade leken samt i läggningar.

Tidsaspekterna i Tarot

Man kan mäta tiden lite olika, man kan använda sig av astrologin i kortet, man kan använda sig av sviterna, astrologin är väl den mer exakta tidsangivaren då man kan använda stjärntecknet, medans sviterna är mer diffusa.

Svärden rör sig snabbast, sen kommer stavarna, sen bägarna och sist brickor. 

Svärd-dagar, Stavar-veckor, Bägare-månader, Brickor-år

Eller...

Stavar-Vår, Bägare-Sommar, Svärd-höst, Brickor-vinter

Att börja tolka med kortens egentliga betydelse i inlärningsfas är som en ”stoppknapp” för intuitionen. Att lära sig grunderna i tarot är inte lätt. Intuitionen har sin kanal öppen när vi stoppar tanken. Och ”man kan inte gå till skolan utan att tänka”.

Räkna inte med att ”intuitionen” är online i början men ju bättre du känner korten desto mer närvarande kommer intuitionen vara!

Övningar!

 • Lägg ut stora arkanen efter varandra i 3 rader, iaktta korten steg för steg och se om du hittar den röda tråden. Narren påbörjar en resa och slutar i Världen i korten kan vi se motgångar och medgångar.
 • Lägg ut lilla arkanen i 4 rader. Skillnader och likheter, här kan man också se en utveckling av medvetandenivå.

 Ta god tid på dig, leta mönster, glöm inte att anteckna!

Börja sedan med kortare läggningar. Ta inte in för många kort till en början. Börja med Max 7, tänk nogrannt ut dina frågor och formuleringar.

Spendera tid med Korten!

När du känner att du har förståelse för Korten så börjar du öva in astrologin. Du behöver inte bli astrolog, men du behöver lära dig egenskaperna och energierna hos planeter och stjärntecken, de har inflytande över korten i Tarot.

 

Rider Waite-Smith leken är skapad av Arthur Edward Waite (1857-1942) och av Pamela Coleman Smith (1878-1951) som illustrerat bilderna. Båda var medlemmmar i det hermetiska samfundet "The Golden Dawn". Korten publicerades för första gången 1909 av Rider Company.  

Elementens symboler smygs in i vissa kort, till exempel Måttfullhet har symbolen för Eld på  bröstet. Öva på att uppfatta detaljer i korten. Färger, former och geometri.

Jag använder en Tarotlek med lite uppdaterade färger och symboler, på kortets nedrekant ser man det astrologiska tecknet och en bokstav ur det hebreiska alfabetet.

Lilla Arkanan 1-10

Hovkorten

Stora Arkanan

Allting börjar här.....

Och här knyter vi ihop säcken....

Enbart för att bli Narren igen....

Innan du använder dina kort!

Oavsett vilka energier du utövar, healing, medialitet eller nyfikenhet så är det viktigt att sätta intention och skapa en fast punkt som är du, allt utövande skall gå genom hjärtat, jag vill höja ett varningens finger för att vara i egot när man jobbar med energier, du kommer med största säkerhet försöka med frågor som är emotionellt laddade och dina kort kommer kännas fel kanske till och mer obehagliga. Enda sättet att lära sig hur energierna fungerar är att prova sig fram. Djävulen kommer INTE flyga ur tarotleken och attackera dig om du gör fel, men man skall alltid vara varsam om sina energier.

Lägg en stund på att skapa en intention, den skall alltid  vara förankrad i kärlek, det kommer att skydda dig. Tänd lite ljus och plocka fram din favorit sten, glöm inte att det verkliga skyddet sitter i dig och din intention, INTE i tillbehören.

Det är många som inreder ett altare med stenar ljus, dikter mm,  med det går lika bra med en "visionboard", ibland beskriver bilder bättre än ord. Hitta DIN väg.

Exempel:

”Jag är mer än min Fysiska kropp, jag är mer än biologisk materia, jag vill följa mitt hjärta.

Min innersta önskan är att;

Expandera

Erfara

Behärska

Att använda

större och bättre energier och energisystem som är fördelaktiga och konstruktiva för mig och dem som står mig nära.

Jag ber om hjälp, samarbete, vägledning och förståelse från de individer och energier vars visdom och utveckling är jämlik eller större än min.”

Ta dig tid att formulera din helt egna intention!

Korten kan vara både bitterljuva, ärliga, hårda och uppmuntrande, men tänk på att när du sitter för dig själv och jobbar med dig själv, bemöt din skuld och skam med ödmjukhet, våga vara ärlig mot dig själv, älska dig själv så mycket så att du vågar se dig själv och acceptera dig själv för den du är.

I den acceptansen kan vi läka ihop och förändra stora delar av våra liv och det är här magin uppstår.

 

Lycka till!

Böcker jag rekommenderar.

Litteraturlista

 1. "Holistic Tarot" av Benebell Wen (Följer Golden dawns standard) .
 2. "Advanced Tarot"  av Paul Fenton-Smith (Han har en egen indelningar av hovkortens element men har gedigna texter och hälsoaspekter på varje kort, mycket bra)
 3. "Tarot Dechipered" av T. Susan chang och M.M Meleen
 4. "Tarot Correspondences" av T. Susan Chang
 5. "Seventyeight degrees of wisdom" av Rachel Pollack (en av min stora favoriter väldigt nutida beskrivningar och användarvänlig)

Tyvärr är alla dessa böcker på engelska, men avancerad Tarot finns sällan i översatt format på svenska siter. men för egen del så föredrar jag dem engelska böckerna då det "svenska" andliga språket är väldigt fattigt.