Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Mat och Neurohormoner

2018-05-09

I hjärnan finns flera olika signalsubsstanser/transmittorer och vissa av dem fungerar även som hormoner. När vi har tillräckliga mängder av dessa neurohormoner så har vi balanserat humör, bra aptit, god uppmärksamhet, bra uthållighet. Med andra ord när dessa är i balans mår vi bra och fungerar optimalt.

Neurohormon:

Tillräckliga mängder:

Otillräckliga mängder:

Serotonin

Nöjd och tillfredsställd

Avslappnad och sover bra.

Bra inlärningsförmåga

Missnöjd och otillfredsställd

Sover dåligt

Dålig inlärningsförmåga

Dopamin

Klarhet

Motivation

Arbetsminne

Oklarhet

Hyperaktivitet

Brist på arbetsminne/passivt minne

Noradrenalin

Fokuserad

Bra minne

Säker

Ofokuserad, ibland tvångsmässig för att kompensera.

Dåligt minne, förvirrad, glömsk, tvivlande, svårt att fatta beslut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns 3 faktorer som i samverkan med varandra påverkar hur mycket neurohormoner vi producerar.

Genetiska faktorer

Fysiologiska faktorer

Psykologiska faktorer

Det innebär att 2 tredjedelar kan vi kontrollera (om vi vill). Det innebär även att 2 av dem tredjedelarna ansvarar vi för.

Dels kan vi se över miljön vi lever i och våra relationer, men sen kan vi ju även se till att vi äter bra mat som främjar en bra balans mellan dessa hormoner, fysisk aktivitet är också en huvudingrediens, liv är rörelse, kroppen skall inte vara still, den behöver röra på sig för att hålla sig vital.

Detta behövs för att bilda seretonin:

Vitamin B6 och B3

Mineralerna zink, magnesium och järn

Aminosyran Tryptofan

Livsmedels som innehåller nämnvärda mängder är; bananer, avokado, ananas, kakao, fikon, Plommon, spannmål främst havre, tomater, cashewnötter, valnötter.

 

Detta behövs för att bilda dopmin och noradrenalin:

Vitamin D och B6 och B12

Mineralerna magnesium, järn och selen

Aminosyran Tyrosin

Livsmedel med nämnvärda mängder är: avokado, baljväxter (soja och limabönor), nötter (främst valnötter och jordnötter), frön (främst pumpafrön)

För att tillgodogöra sig aminosyror krävs Kolhydrater, då är det bra om man väljer långsamma kolhydrater.

Hjärnan vill gärna välja den snabbaste lösningen (vilket delvis är inlärt) som socker, vitt mjöl, så det gäller att planera sin mat lite så ”hjärnan inte hinner ta över” genom att kanske äta lite oftare, ha mellanmål till hands osv.

Det ligger i tiden att bli bättre på att förstå vad vi äter. När man tittar på den tabellen där uppe och sen tänker vi på hur psykisk ohälsa och diagnoser hos barn bara stadigt ökar i raketfart.

Hos Barn med ADHD så har man ju kunnat se att de har lägre dopaminnivåer, och läser man då på så faller även en till pusselbit på plats. De flesta med ADHD jagar socker och snabba kolhydrater, och att förse kroppen med lite amfetaminliknande mediciner höjer ju dopaminnivåerna. Allt fler vuxna får även diagnosen ADHD eller drabbas av utbrändhet. Det finns många nyanser av psykisk ohälsa.

Jag ställer mig frågan varför inte fler dietister jobbar med detta? Framförallt nu när vi vet att dessa hormoner inte bara finns i hjärnan utan på andra ställen i kroppen, t ex seretoninets funktion i magen.

 

Och som jag kom in på tidigare i texten så ansvarar vi som individer för 2 tredjedelar av faktorerna som påverkar. Men när människor blir sjuka så blir dem ett offer för omständigheter och tar på sig offerkoftan, istället för att förändra det som är lättast att förändra, ”Sig själv”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)