Meditation

(Tryck på play, och stanna hos mig en stund!!!)

Meditation kan se ut på lite olika sätt. Jag använder mig av  2 varianter  mest och det är andlig chakra meditation och den andra varianten är mer att jag tänker ut en vision/affirmation som jag skall följa dvs. jag hittar på en berättelse eller ett mantra.

Fast jag kan chakra meditationen utantill så lyssnar jag ofta på guidade meditationer  på Youtube, det finns massor att söka på och alla kan hitta nåt som faller en i smaken.

Vilken meditation jag väljer beror lite på vilken funktion jag vill att  meditationen skall ha, vilka känslor jag vill tömma, eller vill jag hämta andlig symbolik.

Man kan skriva egna berättelser som man lär sig eller så går man på guidade meditationer.

Man kan hitta på egna visioner och man skall inte vara rädd för att låta fantasin flöda.

Allt handlar om resultatet och funktionen av meditationen som både är renande och prestationshöjande.

Jag har skrivit ner en förberedelse och en berättelse som ett exempel på hur man kan utforma en övning själv och komma väldigt långt på egen hand med lite fantasi.

Förberedelse

  • Sätt på lugnande musik.
  • Sätt dig bekvämt på ett sätt som passar dig, själv föredrar jag att sitta i stolsits med rak rygg och ha fotkontakt med golvet (att sitta i lotus eller ligga går också utmärkt).
  • Föreställ dig att du har en ONEPIECE på dig och att du har luvan uppdragen över huvudet.
  • Ta av Luvan och dra ner dragkedjan och ta av overallen. Du är nu Öppen för ljuset.
  • Dags att börja hämta energi.

Föreställ dig att dina fötter får rötter, rötterna slingrar sig långt, långt ner i marken (att Jorda). Låt livsenergin strömma upp  genom dina rötter. Känn hur energin börjar strömma in i din fot och sakta reser sig upp för dina ben,  dina knän, dina lår, dina höfter, din mage, bröstet, axlarna, huvudet och armarna.

Jobba systematiskt igenom kroppen och känn efter noga. Jag brukar skapa ett kretslopp  och samtidigt som jag hämtar ny energi låter jag energi gå ner i rötterna igen och så låter jag det cirkulera en stund. Det kan börja sticka och pirra etc.

Tänk på din andning låt andetaget gå ner i magen och hitta en andning som passar dig (börjar man djupandas utan att vara van kan man bli yr).

Sitt en stund och låt livsenergin fylla dig med Ljus.

Du börjar vara väldigt avslappnad nu.

Här finns inte gårdagen eller morgondagen. Du är i "nuet", här finns inget som kan påverka dig.

Ljuset omger dig, här står tiden still lugn och harmoni härskar här.

 

Nu är du både jordad och öppen och när du har kommit så här långt är det dags för nästa steg, antingen en chakra meditation eller något du hittar på helt själv eller så kan du helt enkelt sno min "Vision".

 

Visionen

Jag går längs en stig i skogen. Det är en tidig sommarmorgon, luften är frisk, solens strålar dansar som älvor i trädens grenar. 

Jag ser mig omkring, morgondaggen glittrar i det våta gräset, stigen är kantad av blomster, just en blomma tilltalar mig den liksom sticker ut och nästan hälsar på mig med sin strålande färg.

Stigen slingrar sig uppför, det susar i träden, precis som  att dem pratar när jag kommer gående, doften av trädens bark och sav fyller luften tillsammans med fågelsång.

Jag tar ett djupt andtetag och står och lyssnar en stund. Jag tittar upp bland träden, där sitter en fågel och tittar på mig.

Jag går vidare efter stigen och det känns inte tungt för det finns så mycket vackert att titta på, jag sparkar undan lite stenar på stigen, så jag inte ramlar.

Efter en liten stund kommer jag till en dunge, utsikten öppnar upp och jag kan kika ut över det vackra landskapet.  Här uppifrån ser människans värld så liten ut, husen är i dockskåpsmodell och även alla bekymmer minskar i proportion och känns mindre.

Här uppe på berget är själen större än allt annat.

Jag stannar till en stund och sätter mig på en sten, jag bestämmer mig för att tända en liten brasa, det finns en stenring med lite kolrester.

 En bris blåser liv i elden, jag ser hur röken gör vackra figurer när den tiger mot skyn.

Jag sätter händerna över elden och låter elden hetta lite i handflatorna.

Jag låter tankarna glida i väg en stund. Jag stirrar in i elden och blir som hypnotiserad, det hettar lite på kinderna och jag dåsar till lite grann.

Det kommer någon längs stigen,jag vänder mig om, en känsla av värme och trygghet kommer mot mig,  jag ser en ljus gestalt, jag inser att det är någon jag känner, någon jag har saknat.  En person som inte finns hos mig längre. En Ande.

Anden kommer för att berätta allt är bra, jag är tillsammans med dem jag älskar och jag är inte ensam. Mitt bröst fylls av försoning och tröst. Anden ler och stryker mig över kinden. Ljuset är varmt och omfamnande. 

Jag vaknar till, och kan nästan känna strykningen över kinden. Jag ser mig omkring, det är bara jag här, känslan sitter kvar i bröstet. jag blir alldeles varm när jag tänker på min upplevelse, var det en dröm? 

Det spelar ingen roll, värmen sitter kvar precis som att jag fick en del av ljuset med mig. Jag låter ljuset fylla varje skrymsle i min kropp.

Min eld har brunnit ut det är bara glöd kvar,j ag sparkar lite sand över glöden och börjar gå tillbaka. Jag stannar till och beundrar det vackra landskapet en stund till,  jag ser med beundran lite stora fåglar segla på vindarna högt upp i skyn. Jag tar ett djupt andetag, precis som att jag försöker andas in ögonblicket.

Med ro i själen börjar jag vandra sakta hem igen,

 

 

 

 

Ta kontakt med Jorden och Universum


av William Lee Rand 

 

Slut ögonen
 
Börja andas djupt och långsamt…
Tillåt dig själv att du får lov att slappna av.
 
Föreställ dig själv att du är ett träd, en ek, en ceder
 
Vid stammens slut föreställ dig att det finns en fantastisk rot
Och du kan faktiskt känna dig själv hur du växer ner i jorden med hjälp av dina rötter, genom gräs, lera och sand
 
Du blir medveten om den energirika jorden och all den näring som finns i jorden.
Upplev all näringen
 
Du börjar suga upp näringen med hjälp av dina rötter
Så medan du går djupare ner i jorden så tillåt dig själv att vara i kontakt med livskraften i jorden

Det är samma livskraft som finns i allt levande, i gräset, i träden, buskarna, fiskarna, djuren, fåglarna.
Så medan du blir medveten om livskraften blir du medveten om att du är i förbindelse och hör samman med helheten
 
Och du går ner ännu längre ner och upplever att jorden också är livskraften Gaia – moder jord.
Du går djupare och djupare ner och når ner till lager som är miljoners, miljoners år gammal full av visdom.
 
Under det sista lagret finner du en ström – en ström av livskraft, en ström av liv och tillåt dig själv att dyka ner i floden av livsström och du känner hur det strömmar runt dig och runt omkring och medan det här händer tillåt dig själv att lösgöra dig från negativa tankar och tillåt dem skölja bort och låt de negativa känslorna och energin rensas upp och sköljas bort
Låt det sköljas bort
 
Låt all rädsla spolas bort, låt all ilska, avundsjuka, ångest, smärta – tillåt allt som hindrar dig eller blockerar bli bortspolade helt – helt och hållet.
 
Låt dig gå in i samma frekvens som livskraften och gå in i glädjen – glädjen av att leva
 
In i visdomen, fridfullheten, vitaliteten och låt alla dessa kvaliteter smälta samman med dig och låt dig själv smälta samman med livskraften
 
Låt det dras upp genom baksidan av din kropp din kropp och känn hur livskraften strömmar genom baksidan av dina ben, dina organ, låt alla fysiska spänningar smälta bort, din rygg, låt axlarna och nacken, huvudet, ner över pannan, låt den slappna av, ögonen, ansiktet, hakan,  halsen, brösten och ner genom solarplexus, magen, benen, framsidan av benen och låt det gå ner i jorden igen
 
Stanna i flödet och känn hur energin flödar genom dig
Upplev hur lätt flödet strömmar genom dig och hur du tillhör och hör samman med jorden och känn samhörigheten
Föreställ dig att livskraften strömmar genom ditt hjärta och tillåt ro och låt ditt hjärta öppna sig som en blomknopp, öppna upp mot solsken, mot vackert, öppna för att ta emot kärlek och ta emot kärlek från andra
 
Föreställ dig att din själ sträcker sig uppåt mot himlen, tittar ner på jorden där du kan se staden, bilarna
 
Tillåt dig själv att stiga högre upp mot stjärnorna, förbi månen, förbi andra stjärnor och se deras balans, deras skönhet och du ser ner på hela solsystemet och du ser solen som verkar vara långt borta – större än störst
 
Du reser ännu längre och tills du kommer till universums center och du är mitt i universums kreation.
 
Tillåt att ditt medvetande expanderar och blir större och större tills att du når alla stjärnorna och känner livet och energin
 
Du upplever kreativiteten och skönheten hos stjärnorna
Expandera tills du når att du kommer bortom existensen och känner dig som en helhet, fullbordad och med det här kommer också hemligheten med universum och du känner det i ditt hjärta
 
Du är en stråle ljus som reflekterar till alla stjärnorna, du sjunger och dansar med glädje
 
Du går ner mot atmosfären och går genom taket till jorden, till huset och ner i ditt huvudet och ner i hjärtat och du tar med dig energin från universum- den maskulina kraften från solen och universum.
 
Du låter energin sammansmälta med moder jords energi i ditt hjärta tillsammans skapar de harmoni och balans och virvlar runt i dig i hela din kropp och den går utanför dig själv och den blir en del av din aura och den kopplar samman med människorna runt dig
 
Ni går samman och blir ett
 
När du andas ut, andas du in genom din vänstra hand och låter energin stanna i ditt hjärta en stund och andas sedan ut genom din högra hand och låter den processen fortgå
 
Nu när du andas ut så upplev hur ditt medvetande följer med din energi och att du är i personens hjärta till höger om dig och upplev kärleken, följ sedan med energin med ditt medvetande till nästa person och upplev kärleken …
 
Gå runt i cirkeln och koppla samman med kärlek och acceptans med alla som är i cirkeln
Stanna hos var och en och upplev deras hjärta och skicka in kärlek
Tills du kommer tillbaka till ditt eget hjärta och upplev ditt eget hjärta och upplev att du har med dig energi av kärlek från alla andra hjärtan
 
Föreställ dig att från ditt hjärta strålar en kärleksstråle in i mitten av cirkeln och kärleken bygger en pyramid
Den här växer sig starkare och håller oss samman,
 
På toppen av pyramiden, brinner en fackla, guds fackla som sprider sitt ljus och kärlek genom oss alla
Den låter oss vara samlade i ett medvetande och medvetandet går runt och runt cirkeln
När den har sammanslutet oss så går den upp till den toppen av pyramiden
 
Nu ber vi att den högsta intelligensen och våra guider att vara med oss och skicka oss sin kärlek, sitt skydd och fyll rummet med ljus
 
Vi ber varje persons guide att vara tillsammans med oss nu och dela upplevelsen med oss
 
Vi ber också att den renaste ljuset sammansmälter med oss nu
 
Känn och upplev energin i rummet, i gruppen i dig själv
Ta djupa andetag och andas
 
Och kom tillbaka till rummet – sakta och öppna ögonen

(Översatt av Hanne Svensson på Befreenow)

Andlig symbolik och reflektion

Om meditationen var bra och visuell kan man försöka tolka den andliga symboliken i berättelsen.

Det tar lite tid innan man lär sig att hålla focus i meditationerna och det är svårt att inte börja tänka på annat. men med lite självdiciplin och träning så brukar det bli lättare och lättare.

Till exempel, vad var der för blomma? vad var det för fågel? vilka färger hade dem? vilka stenar var det? vilka figurer såg du i röken?

Vilka känslor kom till ytan? 

I min berättelse kommer vi in på Sorg och saknad, vardagsbekymmer, stress mm. Jag försökte skapa en miljö där jag mår bra och kan ventilera och jag fick även sällskap av någon jag saknar oerhört och som inte finns med mig längre.

Jag känner själv att sorgen efter min Pappa och Farmor kommer i vågor och då kan visionerna verka som balsam. Jag saknar skogen och Norrland oerhört mycket och önskar att jag hade mer tid ute i naturen, då kan man återskapa det i  meditationen.

När man skall tolka symbolik är google utmärkt eller Solöga böckerna. I andligheten betyder allt något, andarna kommunicerar med symboler.

 

Att skriva egna Manus till dessa meditationer är också helande och meditativt. Tänd lite ljus på köksbordet och sätt dig och skriv med en blyertspenna. NJUT!

 

Meditation är "soulprogramming" och om man är envis och engagerad kan man göra under för sin själsliga hälsa.

Lycka till!

Älskade Höga kusten är statist i många av mina meditationer.

Hällingsåfallet är ett vattenfall och ett naturreservat i Frostvikens socken i Strömsunds kommun i norra Jämtland. Vattenfallet ligger i Hällingsån och är 42 meter högt.  Detta är en "kami" för mig, jag är fullständigt övertygad om att sådana här ställen har en egen vacker själ.

Att bara sätta sig ner och ta in sin omgivning och njuta av det man har omkring sig är jämförbart med meditation. Var gång man hittar ett ställe så är mitt råd att ägna en stund åt just detta.