Örter, aminosyror och träning.

I detta avsnitt kommer jag att komma in på lite Aminosyror och försöka kasta lite ljus på sammanhanget.

När man pratar fytoterapi och örter så bryter man ner örtens innehåll rent vetenskapligt för att förstå vad  det är i örten som har en effekt i kroppen. Då pratar man om fytokemikalier eller fytonutrienter. 

Väldigt ofta är Aminosyror en sån beståndsdel en fytonutrient, tillsammans med vitaminer och mineraler.

För eftersom ni nu har lusläst min sida så vet ni att det är växtmagi det handlar om, riktigt nyttiga saker!

 

Tyvärr är det så att många av proteintillskotten är animaliska, jag vill belysa växtrikets kraft.

Det är många som är både laktoskänsliga eller helt enkelt veganer eller vegetarianer. Oavsett vad man väljer att äta så kan vi väl komma överens om att ju mindre artificiciellt desto bättre. 

Efter att själv ha tränat i många år och även har en son som "dietar" och "deffar" och allt vad det heter,  har jag verkligen av erfarenhet förstått att detta är säljarens marknad.  Om man tror på allt som dessa produkter utlovar så är risken väldigt stor att du bara producerar dyr avföring! Det är ingen bra investering!

Det är viktigt att man går igenom sin kost så att man inte får mer av något som man inte behöver, när det gäller proteiner så är det ju så att får man för mycket blir man ju lätt för sur i kroppen, och vi fytoterapeuter är ju rent fanatiska när det gäller ph värdet.

Och sur vill vi ju inte vara när vi tränar heller för då får vi mjölksyra fortare,det kan till och med vara så att det just du behöver är mineraler istället. När man tränar så tillverkar ju kroppen mycket syror och då kan det vara bra att äta en mer basisk kost till exempel. 

 

Vad är basisk mat?
I princip alla frukter och grönsaker, bär, alger och många örter är basiska.

Vad är syrabildande mat?
Syrabildande mat är kött, fisk, ägg, säd (vete, havre, råg och korn) plus alla mjölkprodukter.

Undvik raffinerad mat som hel- och halvfabrikat och margarin. Undvik vitt mjöl, socker, läsk, smågodis, kaffe och alkohol. Var försiktig med kött- och mjölkprodukter.

Du bör äta upp till 75 procent basbildande mat För att hålla en god balans i kroppen behöver vi äta cirka 75 procent basbildande mat (oraffinerad mat, frukter och grönsaker) och inte mer än 25 procent syrabildande mat.

 Kosttillskott
Har du svårt att lägga om kosten till att vara basisk kan basande kosttillskott vara ett bra komplement.

Vad sänker kroppens pH-värde?
Felaktig kost.
Stress, ilska, ångest.
Vissa sjukdomar.
Mediciner.
Hård fysisk anstränging (idrott på hög nivå).

Vad höjer kroppens pH-värde?
Bra kost.
Vila, glädje.
Motion.

 

 

 

Basisk Mat

PH-värdet är ett mått på hur surt eller basiskt något är (eller mer exakt ett mått på vätejonernas aktivitet) och mäts på en skala mellan 0 och 14. Ett pH-värde under 7 räknas som surt, 7 är neutralt och högre än 7 räknas som basiskt. En stark syra har ett pH-värde nära noll och en stark bas ligger nära fjorton. 
En bra syra/basbalans i kroppen betyder inte att vi ska ha samma pH-värde överallt. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt med ett pH-värde mellan 7,38 - 7,42. I magsäcken är det väldigt surt, runt 1,7, på grund av saltsyran. I tunntarmen ska pH-värdet vara neutralt eller svagt basiskt, alltså sju eller strax däröver.

Några exempel på livsmedel med bra pH-värden och fördelar:

  • Grönt i alla former! T. ex. gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, broccoli, groddar, nässlor etc
  • Frukt (gärna ekologisk då besprutning försurar)
  • T. ex. avokado, citron, lime, päron, äpple banan, bär, druvor och persika
  • Särskilt hög basbildande effekt (närmare pH 8,5) har torkade dadlar och fikon, aprikoser, mango, persilja samt citron, grapefrukt och vattenmelon (pH 9.0)
  • Grönsaker (gärna ekologiska)
  • Särskilt högt (nära pH 9,0) anses bl.a. sparris , vitlök, morot,
  • Samt ärtor, pump, palsternacka (nära pH 8,0)
  • Gröna bönor, paprika, rödbetor, broccoli, kål och carob (7,5)
  • Alger och sjögräs (pH 8,5) minskar syran i magen, sägs ha en avgiftande effekt
  • Fisk (helst vildfångad och gärna med citron som neutraliserar syran, se ovan)
  • Nötter och Frön (gärna ekologiska)
  • Pumpafrön, semaam linfrön, solrosfrön och mandel
  • Kryddor och smaksättning
  • Tamari, shoy, miso, Himalaya mineralsalt, mandel, carob, kokos, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma.
  • Sötningsmedel som Agave, rissirap, lönnsirap, lo han och stevia
  • Bönor och groddar
  • Kikärtor, svarta bönor
  • Linfrönolja, kokosolja, gee och rapsolja, olivolja i små mängder
  • Mjölksyrade grönsaker och pickles samt groddade gryn och groddbröd är extra basbildande.
  • Drick gärna mycket vatten, grönsaksjuicer, osötad
    sojamjölk, mandelmjölk, kombucha och örtteer
    – gärna med fänkål, anis,
    nässla.

 

Syrabildande mat

Surhetsgrad – Mycket = pH 5.0 – 5.5, Mellan = 6.0 – 6.5, Lite samt neutral = 7.0

  • Kött (välj helst betande naturligt uppfödda djur som lamm och viltkött)
  • Mjölkprodukter som ost och mjölk och glass (syrande mjölkprodukter är bättre t. ex. yoghurt)
  • Margarin
  • Socker, pastöriserad honung, fruktos (i fri form)
  • Läsk och kolsyrande drycker
  • Kaffe och för mycket svart te
  • Artificiella sötningsmedel (pH närmare 5.0)
  • Cigaretter, mediciner och vitt mjöl (särskilt vete), pH 5,5
  • Öl, vin och alkohol (5,5 – 6,0)
  • Choklad i stora mängder
  • Vinäger, både rödvin, vitvin och balsam (äppelcidervinäger och pressad citron är bra)
  • Vanlig sojasås, ketchup, köpt majonnäs och färdiga industritillverkade såser (se ovan, testa istället tamari, shoy etc.)

Kosttillskott
När det gäller kostillskott i tablettform är ett multimineraltillskott (med bl.a. magnesium, kalcium, kalium, zink och natrium) värt att prova. Samt om man vill gå vidare även tillskott av aminosyran Glutamin, Askpulver och Omega 3 i kapsel. Dessa 3 kosttillskott kan utgöra grunden under en ”kur” att förändra pH-värdet i kroppen, självklart tillsammans med en mer basisk kost.

Grönsaker – grönsaker med maxad basbildande effekt inkluderar i första hand färska gröna blad- och kålgrönaker spenat, kål, broccoli, sparris, gurka, lime, kiwi och kronärtskocka.

Örter – bland örterna väljer vi persilja, nässla, grönt te, sjögräs i alla former samt aloe vera och pepparmynta. Finns både som pulver och i färkst form!

Bär – är riktiga superfoods, förutom alla basbildande mineraler innehåller de dessutom massor med antioxidanter, fiber och vitaminer. Riktiga superbär är nypon, blåbär, gojibär, acai och havtorn i alla former – som extrakt, pulver, frysta, hela eller torkade bär.

Frön – även livsmedel som innehåller omega 3 bidrar till en basisk miljö i kroppen, väljer du dem dessutom från vegetabiliska superfood källor som tex chiafrön, linfrön, hampafrön osv får du även i dig andra mineraler och all den livskraft som finns i ett frö.

Rötter – är ännu en spännande ”superfoodgrupp” , i roten har mycket näring samlats, precis som i frön är det ju i roten som livet börjar. Mineralrika och basbildande rötter inkluderar macarot, gingseng, rosenrot, lakritsrot och ingefära etc.

 

Proteiner är kroppens byggstenar. De medverkar vid alla processer i kroppen!

Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Det finns 22 olika aminosyror i kroppen och alla har sina egna speciella egenskaper. Kroppen behöver alla de viktiga aminosyrorna i rätt proportioner för att fungera optimalt.

Aminosyror är livsviktiga. Utan dem skulle vi inte kunna ta upp vitaminer eller mineraler från maten vi äter. Av den anledningen är brist på aminosyror kopplade till en rad hälsobesvär, där allt från hudproblem och försämrad ämnesomsättning till minnesproblem och kroniska inflammationer finns med på listan.

Aminosyrorna behövs för celltillväxten, uppbyggnaden av immunförsvaret och har en utrensande effekt.Varje aminosyra har sin speciella funktion att fylla, och om en saknas kan det påverka hela kroppen. En snäv kosthållning, hårt besprutad mat och stress är faktorer som kan orsaka obalans bland aminosyrorna.

 

Symptom på Brist

Trötthet, blodbrist och minskad muskelstyrka kan tyda på brist. Det kan också  försämrad ämnesomsättning, ledvärk, återkommande inflammationer och humörsvängningar. Även dålig hy, håravfall och ett för tidigt åldrande sägs kunna sammankopplas med brist på aminosyror.

 

Återhämtning och muskeluppbyggnad
Tillskott av aminosyror används främst för att påskynda återhämtningen, muskeluppbyggnaden och för att förhindra muskelnedbrytning. Som ni förstår så kan alla som tränar eller utövar någon typ av sport helt klart ha nytta av att använda sig av aminosyror eller kunskapen.

Det finns 22 aminosyror som vi människor använder för att skapa peptider och proteiner. Vi kan däremot inte skapa alla dessa från grunden, utan måste få i oss dem via maten. Det vill säga, andra organismer måste producera grunden till de aminosyror som vi inte kan producera själva.

De aminosyror som vi inte kan producera själva kallas för essentiella aminosyror.

Antalet essentiella aminosyror varierar lite beroende på källan, men det är 9-10 aminosyror som är essentiella, varav några ytterligare kan vara essentiella under vissa förutsättningar, som vid uppväxten, eller om man har brist på andra aminosyror. När det gäller träningstillskott så är de benämnda utifrån hur många aminosyror dem innehåller.

Ett whey80 innehåller 9-10 aminosyror är ofta mjölkbaserat.  Whey100 är alla 22 , och det kallar man för fullvärdigt protein.

Som jag skrev innan är det viktigt att man verkligen sätter sig in i sina egna behov innan man handlar. Sen är de BCAA som är kombinerat med b vitaminer mm.

För att gå tillbaka lite i texten, om syra/bas balansen, mjölkprodukter är alltså Syrahöjande. Och då skulle jag faktist vilja föra det så långt och säga att det är kontraproduktivt att äta mjölkbaserat proteintillskott. Jag säger inte att det inte fungerar, dock säger jag att det är inte alls så effektivt som vi tror!

Det börjar komma mycket nya proteiner från växtriket,som hampaprotein, risprotein mm, när man väljer växtproteiner så innehåller de enzymer som gör att kroppen har lättare att smälta och ta upp näring.

 

 

De essentiella aminosyrorna (EAA) är:

Det här är det vi måste få i  oss via maten.


Arginin (för barn)
Fenylalanin
Histidin (för barn)
Isoleucin
Leucin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin

De icke essentiella aminosyrorna är:

Det här är vad vi kan producera själva.


Alanin
Arginin
Aspargin
Cystein och cystin
Gamma-aminosmörsyra (GABA)
Glutamin och glutaminsyra
Glycin
Histidin
Karnitin
Prolin
Taurin
Tyrosin

 

Jag som fytoterapeut tycker ju att man skall skall försöka balansera upp sitta ätande och få i sig det man behöver via kosten.

Det cirkulerar många myter om att man inte får i sig det man behöver  om man inte äter kött. Men det är alltså yttert ovanligt att veganer och vegetarianer har proteinbrist.

 

Kosten handlar om balans och att anpassa sitt ätande efter sin  prestation.

I dagens samhälle så blir det allt viktigare att blir bra på detta och öka våra kunskaper. Det finns kontorister som sitter och äter som bodybuilders. 

Med  okunskapen  kring  vårat ätande så ökar även sjukdomarna i vårat samhälle. Men vi är även gigantiska "moneymakers " för dem som skor sig på våran ohälsa. 

Allt eftersom vi utvecklas måste vi utveckla!

 

EVOLUTION

 

Man skall inte vara Stark för att få superkrafter, man skall vara Smart!