Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Björkdetox

2018-04-19

Nu är det ju så att vi håller på att närma oss årets växtexplosion, och då skall vi passa på att plocka nyutslagna björkblad!

På våren fullständigt sprudlar jorden och våra växter med  näring, det är våren, hösten och fullmånen. Om du har hört talas om "Harvestmoon", då saven stiger, precis som havets ebb och flod och när saven är stigen så plockar man växten, då är växten full med magi !

Men nu till lite handfasta tips, det går lika bra att använda färsk som torkad men vill man spara till senare går det utmärkt att torka björklöven.

Björkdetox

Ska man använda björkens sav så måste man göra det innan björken slår ut, när löven kommit går saven åt till dem.
Björkens första blad har en lång tradition i Sverige. Man ska plocka bladen innan midsommar, sen blir de ganska hårda.
Ämnen i bladen har en avgiftande och urindrivande effekt vilket gör björkte utmärkt som en renande ”detox-vårkur”.

Björkbladens flavonoider hjälper till att skydda cellerna genom att stimulera ämnesomsättningen och transportera bort överskottsvatten från vävnaderna. Denna urindrivande effekt var traditionellt känd som en “vårkur”.

Avkok på björkblad har också används vid urinvägsbesvär och sägs vara bra för njurarna.
Under våren är björkbladen som mest näringsrika. "Björkblad är drivande och bra att ta vid ödem, när man samlar på sig vätska i kroppen. Det är urindrivande samt stimulerar njurarna och är virus-och inflammationshämmande. 

Det är också stimulerande för utsöndringen av slaggprodukter i bindväven.
Därför ingår björk ofta i detox och i olja för celluliter. Det kanske är dags att göra en välgörande massageolja?!

Man ska dock inte använda vare sig björkblad eller elexir från björksav i allt för stora mängder under en längre tid, då det kan irritera och skada lever och njurar.

Det gäller även för utvärtes bruk då allt man smörjer sig med, absorberas av huden in i kroppen.

Eller passa på att göra ditt eget renande björkte:

Björkte

En handfull nyplockade björkblad
(alt. 5 tsk torkade)
2 dl vatten
Slå kokande vatten över bladen och låt dra i 10-20 min. Sila av och njut.
Tips! Drick 2-3 ggr/dag som en ”detox-kur”.

 

// Kärlek

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)