Fytoterapi

 

Jag har en tradiotionell örtmedicinsk utbildning och är diplomerad Fytoterapeut. Och vad innebär det?!

"Fyto" står för allt som växer,  det kommer från det grekiska ordet "Phyton" och betyder planta.

Man kan kalla mig för Örtterapeut eller Fytoterapeut ,det spelar faktist ingen roll, betydelsen är densamma. När man hör ordet "Örter" så tänker man oftast på kryddor, och det är ju inte helt fel. Bara inte hela sanningen.  Rent historiskt har våra kryddor även en hygienisk och en medicinsk funktion, och har väl sina rötter i svårigheten man hade att konservera mat förr i tiden.

 

 

 

Så våra vanligaste örter som står i nästan alla kryddhyllor, Oregano, rosmarin, timjan, anis,gurkmeja mm. är allså högpotenta medicinska örter. Ur fytoterapuetiskt perspektiv räknas även frukt och grönsaker, allt som växer i vår älskade natur även träden som örter. Allt som innehåller fytonutrienter/ fytokemikalier. 

Fytonutrienterna/kemikalier är läkeväxternas aktiva beståndsdelar, de delas upp i olika kategorier;

Flavanoider

Alkaloider

Glykosider

Saponiner

Slemämnen

Eteriska oljor

Bitterämnen

Garvämnen

Vitaminer, mineraler och aminosyror 

Alla dessa ämen har en aktiv funktion i våra kroppar och det är väl därför man kan säga att vi är verkligen VAD vi äter!

Med kunskapen kring växternas funktion i våra kroppar öppnar vi verkligen dörren till hälsa.

Tittar man på dagens matkultur och livmedelsindustri så kan man även förstå varför vi är sjuka.

Fytoterapi handlar alltså inte bara om att äta terapeutiska doser av örter även om det också går, utan det kan även vara "Mat som medicin", att skapa balans i sitt sätt att äta  och i många fall göra livstilsförändringar och framför allt  höja våra kunskaper.

 

Örtmedicinen har vi använt sedan urminnes tider och den håller än. 

I Sverige har vi en stark örtmedicinsk tradition fram till 1500 talet, det var oftast kvinnor, som i sin tur gav sina döttrar kunskapen. Kyrkan beslutade att endast munkar fick odla, samla och ordinera medicinalväxter.  

Häxprocesserna pågick i mer än 200 år. Och framför allt kunde kvinnor kontrollera graviditet preventivt med örter och det gillades inte av kyrkan.

 

Häxberget i Torsåker. "Tidens tro drabbar människan"

 

Vad kan Fyroterapin hjälpa till med?

Fytoterapin är bara en naturligare väg till hälsa, och en form av många, man får välja vad man tycker passar bäst för en själv.

Vill man endast använda ingredienser från växtriket är fytoterapin ett bra alternativ.

Fytoterapin är friskvård, och man försöker att räta upp balanser innan de hunnit ställa till med för stor skada.

Det krävs en hela del engagemang i sin egen hälsa och tålamod. 

Många av de effekter som finns hos läkemedel finns ju i växtriket, det är där läkemedel har sitt ursprung. Dock är det dumt att förvänta sig en "quickfix", det tar ofta tid att skapa obalans i kroppen, det tar lite tid att vända tillbaka spiralen.  

Känner du att kommit in i en lite ohälsosam spiral som är svår att bryta, eller saknas bara kunskapen?

 

Att jobba med örter är lite av en själslig resa, man är så medveten om hur allt hänger ihop, kroppens ekologi och naturens ekologi. Kretslopp i och utanför kroppen. Man ser hela tiden nya samband som knyter ihop oss med naturen.

 

Man jobbar med Balans och strävar efter harmoni. När balansen rubbas uppstår ohälsa.

Örtmedicin fungerar lika bra på djur som människor, helst på växtätare men även hundar och katter, då rovdjuren får i sig fytonutrienter då det äter bytesdjurens tarmsystem. Jag är djurälskare och har vana av både hästar och hundar.

Jag har ju valt att kombinera fytoterapi med Reikihealing, dessa två läror möter varandra väldigt bra. Inom reikin jobbar man också med balans men på energinivå. 

 

Vid en fytoterapeutisk konsultation så går vi igenom dina matvanor och din sjukdomshistoria, samt går tillbaka lite i tiden och även dagsläget, Hur mår du idag? Vad vill du komma till rätta med? överkänslig mot det mesta? Äter du mycket läkemedel? Eller vill du helt enkelt bara höja din prestation vid träning eller stress?

Innan ett besök så kommer jag vilja att man svarar på lite frågor, ett förberedande samtal och det kan man göra via mail eller telefon.

Det kan vara svårt att skilja på kompetenserna och det kan även vara så att jag hittar obalanser under reikibehandlingar som  eventuellt går att rätta till med lite örter.

 

Jag som jobbar med  Alternativa behandlingsmetoder jobbar efter Patientsäkerhetslagen (2010:659) som efterträdde kvacksalverilagen 1999

Det innebär att vi inte får:

  • behandla smittsamma sjukdomar upptagna i smittskyddslagen (till exempel HIV och tuberkulos)
  • behandla cancer, diabetes och epilepsi
  • behandla sjukliga tillstånd i samband med graviditet och förlossning
  • använda allmänbedövning(sövning), lokalbedövning genom injektion eller hypnos innan undersökning eller behandling
  • använda radiologiska metoder (röntgen eller medicinsk strålning)
  • undersöka eller behandla barn under 8 år
  • utan personlig undersökning lämna skriftliga råd eller anvisningar om behandling
  • prova ut eller tillhandahålla kontaktlinser

 Att Vi inte får behandla vissa sjukdomar som till exempel "cancer" är dock inte samma sak som att vi inte får behandla personer med cancer. Det är bara det att vi får inte behandla sjävla Cancern. Vi får dock sprida allmän info om cancer, diabetes och epilepsi.

Är certifierad av komplementärmedicinska förbundet. Innehar ansvarsförsäkring.