Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Fettbalansen

2018-04-18

Det finns i alla fall 3 balanssystem i kroppen som nästan alltid är i obalans idag och det är fettbalansen, ph värdet och svamp-och  laktobakterie balansen i kroppen.

Det är många som inte riktigt förstår detta, man har hört talas om det, men man förstår det inte. Och framförallt, man förstår inte hur viktigt att det är att våran "biobalans" är i  balans. Jag tänker försöka att skriva om samtliga men vi börjar med....

.......Fettbalansen.

Vi behöver via kosten få i oss  både pro- och antiinflammatoriska enzymer, dvs att vi behöver få i oss både det t som främjar och motverkar inflammation.  Det är typen av fett i våran kost som fastställer balansen mellan dessa enzymer  dvs. Omega 3 och Omega 6, det är därför som fettbalansen i kroppen är oerhört viktig. Dessa fettsyror styr stora delar av vårat system.

Tänk på att vegetabiliska oljor i uppvärmd form (transform) blockerar omvandlingen av omega 3 och 6. Skall vi ha någon nytta av oljor så skall det var kallpressat och ej uppvärmt. 

 

Omega 3 är anti inflammatorisk., Omega 6 är pro inflammatorisk.

Den idealiska balansen för kroppen är 1:2 alltså 1 del omega 3 och 2 delar omega 6. I de flesta industriländerna är balansen 1:10-1:25, vi får alltså i oss alldeles för mycket omega 6 i  förhållande till omega 3.

 

Omega 3

För att få i sig Omega 3 bör vi  äta mycket Alger, gröna blad, avokado, raps, hampafrön, linfrön, svartvinbär, pumpafrön, chiafrön, valnötter mm, dessa är ett förstadium till omega 3 och när vi äter dessa så producerar kroppen själv omega 3.

Vill man tillföra kroppen Omega 3 direkt kan man välja alger eller fet fisk. Men för att fisk skall innehålla omega 3 bör den ha ätit alger som innehåller omega 3, eller alternativt ätit annan fisk som innehåller omega 3.

Det betyder att odlad fisk inte innehåller den omega 3 vi behöver. Omega 3  har då tillsats i efterhand.

 

Omega 6 får vi i oss när vi äter alla animaliska rodukter samt många av de vegetabiliska oljorna. Dock är omega 6 fortfarande viktig för oss. Det handlar om att äta i rätt balans, 1:2.

Kokos oljan innehåler inga transfetter och börjar ionte oxidera förrän vid 198 grader, det innebär att om man lagar maten på rimlig värme, bilda den minimalt med transfetter.

Vårt hormonsystem och leverfunktionen är beroende att att dessa syror är i balans, annars fungerar vi inte optimalt eller drabbas av sjukdom.

Studier har visat att det finns tydliga samband mellan inflammation och de tillstånd som tidigare kopplats till inflammationen, dvs cancer, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

//kärlek

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)