Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

Kombucha!

2019-05-03

Idag har jag gett mig på att tillverka kombucha som det så fint heter, den kallas även volgasvamp eller tesvamp.  Denna drycken är inte populär pga fina etiketter och dyr reklam, utan för att den har väldiga hälsofördelar.

Denna dricker jag gärna , men de är inte billiga!

Det är med andra ord fermenterat te med aktiv bakteriekultur, man odlar upp den i  te i en burk på ca 3-4 veckor. Man kan själv välja vilken smak på te man vill ha. 

Man tar en burk på ca 2 liter, kokar ca 1,5 liter te och låter det svalna, tillsätter 1 dl socker. Antingen så tar man färdig kombucha och häller i 3 dl, Eller så köper man en färdig "scoby". Svampen livnär sig på sockret och startar naturliga jäsningsproceser, när processen är färdig finns inte sockret kvar i den färdiga drycken.

Svampen tillverkar syror, ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra samt b-vitaminer, aminosyror, närmare bestämt 14 stycken och mineraler mm.

Detta är naturens egen energidryck! utan varningtexter!

Kombuchan har sitt ursprung i norra kina, det är där man kan hitta den första dokumenterade användningen av svampen, 2200 år tillbaka i tiden, men antagligen så har den funnits längre.

När jag gick på mellanstadiet så delade vi en kamrat svamp mellan varann som vi drev upp i burkar och när man hade en en tjock hinna i sin burk så klippte man av hälften och gav till en vän. Vi drack det givetvis inte det var mer en rolig grej.

Jag gav en halva till min mormor, hon lyckades lista ut att det var volgasvamp vi hade i burkarna och drack upp spadet i burken. 

Jag tyckte hon var döäcklig, men hon blev av med sina hemska eksem på händerna, hon var själv övertygad om att det var svampen och så här i efterhand 30 år senare är jag också det.

Svampen har detoxande effekt, den förbättrar matsmältningen då den tillför levande probiotika och enzymer. Den höjer energinivån med sina b vitaminer och aminosyror och stärker immunförsvaret.

Och med tanke på vilka syror som svampen producerar och innehåller så måste det ha samma effekt som att avkalka en diskmaskin eller en kaffebryggare.

För att odla fram en "scoby" behöver du:

1 stor glasburk

1,5 l vatten 

1 dl socker

2 påsar te i valfri smak

3 dl färdigköpt kombucha

Man kan själv välja om man vill ha utan eller med smak.

Man behöver ett kaffefilter eller en bomullsduk som man sätter på burken så svampen får syre, fäst med ett gummiband. Svampen dör om vattnet är för varmt så låt det svalna ordentligt.

Låt den sedan stå tills du har en gulvit svamp på ytan som är ca 0,5 cm tjock. det tar mellan 3-4 veckor.

 

Häll av kombuchan, gör en ny sats och lägg över svampen, och för skojs skull klipp av hälften och ge den till en vän!

 

//med kärlek

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)